fbpx
Bezpłatny webinar | Środa 08.06.2022 | 21:00

W piernikach ciasto to podstawa

Jeśli chcesz pięknie lukrować to nie masz wyjścia – musisz się nauczyć przygotowywać idealne ciasteczka. Gdy są gładkie, płaskie i bez pęknięć, ich dekoracja jest znacznie prostsza.

Na webinarze dowiesz się, jak odpowiednio przygotować ciasto do pieczenia.

Zrozumiesz, dlaczego użyć danych składników i narzędzi, żeby ciasteczka i pierniczki były idealne.

Powiem Ci także, czego unikać i na co zwracać uwagę – dzięki temu oszczędzisz sobie sporo frustracji, a pozostanie Ci jedynie czysta przyjemność dekorowania. 

Obszary, które będę omawiała to:

  • Najczęściej spotykane problemy z ciastem i ich przyczyny.
  • Jakich składników używać, żeby ciastka i pierniki były idealne do dekoracji, a do tego wspaniale smakowały.
  • Przygotowanie i przechowywanie ciasta na pierniki i ciasteczka maślane.
  • Przygotowanie ciasta do wycinania kształtów.
  • Wybór foremek.
  • Temperatury i czas wypiekania.
  • Zabezpieczanie powierzchni pierników (gruntowanie i glazurowanie).
  • Przechowywanie gotowych ciastek przed dekorowaniem.

Ten webinar jest dla Ciebie, jeśli:

Z

Nie wiesz jak powinny wyglądać prawidłowo przygotowane, ciasteczka i pierniczki do dekoracji lukrem

Z

Nie wiesz jak odpowiednio przygotować ciasto i jakich użyć składników, żeby twoje ciasteczka były idealne, a ich dekoracja była prawdziwą przyjemnością

Z

Twoje pierniczki i ciasteczka po upieczeniu są nierówne, popękane, mają wybrzuszenia i bąble

Z

Pierniki, które przygotowujesz w trakcie pieczenia za bardzo wyrastają, a ciasteczka maślane się kurczą

Z

Nie wiesz jak przechowywać gotowe ciastka i pierniczki po upieczeniu, zanim zaczniesz je lukrować

Ela Dzikowska

Ela Dzikowska

Dekoratorka pierniczków i ciastek

Z wykształcenia jestem Konserwatorką Dzieł Sztuki, z miłości dekoratorką pierniczków i ciasteczek.

Zdobieniem pierniczków lukrem królewskim zajmuję się od pięciu lat.

Początkowo była to tylko ciekawość, jednak bardzo szybko wpadłam w lukier po same uszy i „pierniczenie” stało się moją pasją.

Robię pierniczki dla klientów indywidualnych i firmowych, kocham tworzyć piernikowe toppery, które później są dekoracją na tortach.

Ula Stępniak

Ula Stępniak

Od 10 lat prowadzi pracownię cukierniczą Słodki Muffin w Warszawie. 

Autorka wielu tortów, m.in. dla Sir Paula Mc’Cartneya, kreatorka smaku i przedsiębiorczyni.

Na jej webinary zapisuje się co miesiąc ponad 1000 osób, a Facebookowe wyzwanie zgromadziło ponad 1000 uczestników zainteresowanych jej wiedzą o wycenie tortów. 

Jest autorką 6 ebooków, a także ponad 100 artykułów na blogu. Jej twórczość to połączenie najlepszych przepisów, wiedzy cukierniczej i praktycznych porad na temat prowadzenia słodkiego biznesu.

Pasję do robienia tortów łączy z byciem mamą dwójki słodkich łobuziaków oraz kibicowaniem meczom piłki siatkowej.