fbpx
Nie bierz na siebie wszystkich emocji wokół!

Nie bierz na siebie wszystkich emocji wokół!

Jako przedsiębiorczynie mamy tendencję do tego, aby czuć się za wszystko odpowiedzialne. To my jesteśmy “mózgiem operacji” i naszym zadaniem jest wszystkiego dopilnować. Są jednak sfery, w których powinnyśmy odpuścić i właśnie o nich jest ten wpis! Gdy zajmujesz się...

czytaj dalej
Kasa fiskalna w słodkiej branży

Kasa fiskalna w słodkiej branży

Słodka branża to pojemne pojęcie. Może zawierać różne usługi – od pieczenia pysznych babeczek, poprzez catering, aż po szkolenia online.  Jak zatem przygotować się do prowadzenia działalności nierejestrowanej czy gospodarczej pod kątem kasy fiskalnej, aby spełnić...

czytaj dalej
Jak uratować tort-bułę?

Jak uratować tort-bułę?

Jest problemem i powoduje wzrost ciśnienia we krwi. Zawsze pojawia się w złym momencie. Niechciany gość, zamiast prostego jak linijka tortu. Jak uratować tort-bułę? Pisałam już o tym skąd się bierze ten niezwykły stan i jak go uniknąć. Dziś dowiesz się co robić jeśli...

czytaj dalej
Etykieta czy Karta produktu – a może oba?

Etykieta czy Karta produktu – a może oba?

Prowadzisz kuchnię domową, pracownię – jesteś producentem. A producent ma przed sobą wiele obowiązków. Jednym z nich jest odpowiednie opisanie, w naszym wypadku słodkości, za pomocą kart produktów lub/i etykiet. Robiąc zakupy, w sumie już chyba większość z nas czyta...

czytaj dalej
Tort buła – jak go uniknąć?

Tort buła – jak go uniknąć?

Nie zna życia ten, komu chociaż raz nie zrobiła się buła w torcie. W moim kolejnym wpisie przeczytasz jak taki tort uratować, ale dziś dowiesz się dlaczego buła w ogóle powstaje i jak jej zapobiegać. Bo od dawien dawna wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć ;)...

czytaj dalej
Jak uratować przesączony tort?

Jak uratować przesączony tort?

Nasączenie w torcie jest ważnym elementem. Może fantastycznie podkreślić smak tortu i wydobyć to, co w nim najlepsze. Często jednak pojawia się problem z tym, ile i czym nasączyć blaty biszkoptu, żeby nie był zbyt suchy i żeby tort w efekcie nie był przesączony…Czym...

czytaj dalej
Stabilny tort, czyli jaki?

Stabilny tort, czyli jaki?

Tort, aby utrzymać ciężar ozdób z masy cukrowej, kwiatów, owoców itp. musi być stabilny. To stwierdzenie pojawia się często, ale tak właściwie – co się za nim kryje? Rozłóżmy nasz tort na czynniki pierwsze. Biszkopt a stabilny tort Im bardziej puszysty, tym gorzej....

czytaj dalej
Jak przechowywać dekoracje z masy cukrowej?

Jak przechowywać dekoracje z masy cukrowej?

Zaczęłaś przygodę z lepieniem figurek z masy cukrowej, ale zastanawiasz się pewnie, jak to wszystko przechowywać, aby pozostało w stanie idealnym. Jestem tu, żeby rozwiać Twoje wątpliwości. Wiedziałaś, że w niektórych przypadkach dekoracje z masy cukrowej można...

czytaj dalej
Jak mocować dekoracje z masy cukrowej na torcie?

Jak mocować dekoracje z masy cukrowej na torcie?

Myślę, że każdy z nas w tortowym świecie miał kiedyś chwile zwątpienia, podczas dekorowania tortu ozdobami z masy cukrowej. Bo jak je przymocować, żeby nic nie odpadło? Być może wiecie już jak to robić, ale WASZA METODA NIE ZDAJE EGZAMINU W 100%? Jestem tutaj, żeby...

czytaj dalej
Wydruki cukrowe

Wydruki cukrowe

Dzisiejszy wpis blogowy został podzielony na dwie części.  W pierwszej opowiem o swoich doświadczeniach z drukarką spożywczą, z wydrukami i programem, na którym pracuję. W drugiej części ekspertka Biznesu na Słodko, Kasia Wojtowicz, opowie o tym jak na wydruki,...

czytaj dalej
Działalność nierejestrowana

Działalność nierejestrowana

Dla kogo działalność nierejestrowana to dobre rozwiązanie? Jakie warunki trzeba spełnić, aby z niej korzystać? Ile można zarobić? Często spotykam się z obawą osób planujących wystartować z własną firmą, czy na pewno to dobra droga, odpowiedni moment. Czy nie pogubią...

czytaj dalej
Lukier królewski – instrukcja obsługi

Lukier królewski – instrukcja obsługi

Tym razem zdradzę Ci różne triki związane z lukrem królewskim, dzięki którym start w pracy dekoratorskiej maksymalnie dostosujesz do swoich preferencji. Mam nadzieję, że dzięki mojemu poprzedniemu wpisowi udało Ci się wybrać składniki na lukier królewski, z którym...

czytaj dalej
Logo dla słodkiej branży

Logo dla słodkiej branży

Jeśli robisz swoje logo samodzielnie lub zlecasz jego zaprojektowanie to chciałabyś móc z niego korzystać przez jakiś czas, prawda? W związku z tym przyda ci się parę złotych wskazówek na początek, o co warto zadbać, gdy powstaje Twoje logo dla słodkiej branży....

czytaj dalej
Lukier królewski – od czego zacząć?

Lukier królewski – od czego zacząć?

Wszyscy doskonale wiemy, że ciasteczka i pierniczki dekoruje się lukrem. Jednak słysząc słowo lukier najczęściej mamy przed oczami polewę z  cukru pudru i soku z cytryny, którą dekorujemy świąteczne wypieki. I chociaż taki rodzaj lukru świetnie pasuje do wielkanocnej...

czytaj dalej
Mniej myśl, więcej czuj!

Mniej myśl, więcej czuj!

Myślenie logiczne jest przeceniane. Umysł wcale nie jest całkowicie nasz, to nabyte przekonania, wartości naszych rodziców czy społeczeństwa – czyli coś, co wzięłyśmy z zewnątrz. To dobry sługa, ale nie pan, bo pięknie nas oszukuje. Może jesteś teraz zaskoczona, no...

czytaj dalej
Zaliczki, zadatki, przedpłaty – jak to ugryźć?

Zaliczki, zadatki, przedpłaty – jak to ugryźć?

Częstą praktyką w słodkiej działalności jest przyjmowanie od klientek płatności na poczet dostarczenia zamówienia w przyszłości. Można wtedy spisać umowę dotyczącą jego realizacji, ale co z płatnością? Jak ją zaksięgować? Jak postąpić w przypadku działalności...

czytaj dalej
Granice służą relacjom, także w biznesie

Granice służą relacjom, także w biznesie

Nie warto więc mylić miłości, przyjaźni czy relacji biznesowych z pozwoleniem na wchodzenie sobie na głowę, na brak szacunku czy na przekraczanie swoich granic. Bo zawsze odbije się czkawką. Jesteśmy wychowywane – zwłaszcza my kobiety – w poczuciu, że dla dobrych...

czytaj dalej
Kontrole z Sanepidu

Kontrole z Sanepidu

Nikt chyba nie lubi, gdy patrzy mu się na ręce i kiedy ktoś dopytuje: co i jak? I musi poznać odpowiedź na każde swoje pytanie: dlaczego? Po co? I kiedy? I od kogo? A w czym? A gdzie? A w jaki sposób? ALE… Każdy producent żywności, nie tylko kuchnie domowe i pracownie...

czytaj dalej
10 LUKROWYCH KOSZMARÓW POCZĄTKUJĄCEGO PIERNICZĄCEGO

10 LUKROWYCH KOSZMARÓW POCZĄTKUJĄCEGO PIERNICZĄCEGO

Dekorowanie pierniczków lukrem królewskim to wciągająca, a wręcz uzależniająca pasja, która daje dużo satysfakcji. Jednak zanim do tego dojdzie, początkujący dekorator musi pokonać kilka lukrowych koszmarków ? Każdy kto rozpoczyna swoją słodką drogę, napotyka na...

czytaj dalej
Wsparcie na starcie

Wsparcie na starcie

Kiedy dopiero zaczynasz swoją przygodę z własną firmą wszystko wydaje się być przytłaczające i straszne. Od papierologi w założeniu działalności, poprzez założenie strony internetowej, a na pozyskaniu klientów kończąc. Jesteś jednocześnie ekspertką z zakresu...

czytaj dalej
Czy muszę mieć dwie lodówki w kuchni domowej?

Czy muszę mieć dwie lodówki w kuchni domowej?

Czy zdarzyło Ci się słyszeć, że biznes cukierniczy prowadzony jako kuchnia domowa  musi mieć dwie lodówki? Bo przecież jest to wymagane. Mi się zdarzyło. I to co najmniej kilka razy.  Czasem nawet w bardzo poważnych sytuacjach.  Dobrze, że w każdej z nich mogłam...

czytaj dalej
Zajmij się swoim ogródkiem

Zajmij się swoim ogródkiem

Byron Katie w swojej książce „Kochaj, co masz! Cztery pytania, które zmienią twoje życie” mówi o tym, że w naszym życiu są tylko 3 biznesy. I wcale nie ma na myśli zakładania czy prowadzenia biznesu… A raczej nie tylko o to jej chodzi. Autorka ma na myśli relacje w...

czytaj dalej
Dotacja z Urzędu Pracy w słodkim biznesie

Dotacja z Urzędu Pracy w słodkim biznesie

Czy warto skorzystać z dotacji z Urzędu Pracy, która jest formą bezzwrotnych środków w przypadku słodkiego biznesu? Jakie warunki musisz spełnić i jaką kwotę możesz otrzymać? Dotacja z Urzędu Pracy jest najczęściej wybieraną formą wsparcia. Dlaczego? Ponieważ to...

czytaj dalej
Boję się, że stracę klientów

Boję się, że stracę klientów

Prowadzenie swojego biznesu to nie bułka z masłem. Strach to nieodzowny kompan przedsiębiorcy. Strach o to, czy wyjdzie, czy starczy na rachunki, czy klienci nie odejdą do konkurencji… W obliczu zmian, które dzieją się tu i teraz obaw jest dużo. Polski Ład, pandemia,...

czytaj dalej
Jak uniknąć paproszków na masie cukrowej?

Jak uniknąć paproszków na masie cukrowej?

Której z Was nie trafia szlag, kiedy w trakcie lepienia figurki pojawiają się na niej kłaczki i inne paproszki? A na białej masie to już w ogóle… Rozumiem Was doskonale, bo sama borykałam się z tym problemem, dopóki nie wyrobiłam sobie rutyny, która minimalizuje...

czytaj dalej
Jak połączyć słodki biznes z pracą na etacie?

Jak połączyć słodki biznes z pracą na etacie?

Możesz być zatrudniona w firmie, w której pracujesz jako Specjalistka ds. sprzedaży, a po godzinach przyrządzać wypieki czy słodkości w swojej domowej kuchni. Na pewno zastanawiasz się jak to wszystko połączyć? Sprawdź, jakie masz możliwości. Duża część osób zaczyna...

czytaj dalej
Pracuj na swoim

Pracuj na swoim

Bezpieczny słodki biznes, z którym zrealizujesz swoje marzenia o własnej firmie. Prowadzenie firmy to ogromne wyzwanie. Wiąże się z koniecznością pilnowania wielu formalności, ale to droga do spełniania marzeń. Dzięki własnej działalności w słodkiej branży możemy...

czytaj dalej
Formy opodatkowania 

Formy opodatkowania 

Na pewno słyszałaś już z każdej możliwej strony pojęcie Polski Ład. Emocji z nim związanych jest cała paleta. Jedni mają skorzystać, inni stracić. Tylko co to tak naprawdę oznacza? Po pierwsze, oznacza to, że lepiej się poznamy i będę się tutaj dzielić swoją wiedzą, abyś Ty mogła w spokoju prowadzić swój biznes. Jeśli masz pewność, że działasz zgodnie z prawem to żadna kontrola skarbowa Ci nie straszna 😉

czytaj dalej